Pazar, Aralık 08, 2013

Güveç

Guvev kaplarini kullanmayi severim. Kuru fasulye, mantar, patatesli bezelye gibi yemekler guvecte pisirmeyi sevdigim tatlardan. E tabi birde sutlac var. 
Yemek oldukca basit.
Güveç
Malzeme ( 4 kucuk guvec kabi için )
4 patates
1 baş soğan
1 su bardagindan az eksikçe bezelye
Yarim kirmizi etli biber ( yazın dolaba ikiye bolerek koyduklarimdan )
Ve istediginiz miktarda et
Tereyag, tuz, salca
Karabiber, köri
Yapilisi:
Tereyaginda eti kendi suyunu verip cekene kadar kavurun. Yemeklik dogranmis sogani ekleyin. Bi miktar kavurup salcayi ekleyin ve soganlar solana kadar kavurun. Etleri iki cm gececek kadar su ekleyip duduklude 20 dk etleri pisirin. Etler piserken patatesi soyup dograyin. bezelyeyi buzluktan cikarip yikayin. Konserve bezelyede olur ama o zaman yemegin sonuna dogru ekleyin. Kirmizi etli biberi kup kup dograyin. Bunlari bi kenarda az yagda sotelerseniz ki ben oyle yaptim, daha leziz oluyor. Sırası ile, bezelye biber ve onlar az kavrulunca da patatesi ekleyin. Biraz da onlar kavrulunca caykasiginin sapinin ucu ile azzzcik köri ve silme cay kaşigi karabiberi ekleyin. Kavrulma islemi bitince tum malzemeyi etlerin uzerine dokup su miktarini kontrol edin yetersizse ( yemegin uzerini az miktarda 1-2 cm kadar gecsin cok sulu olmasin ) kaynar su ekleyebilirsiniz. Kavurma islemini yapmak istemeyenler icin ise, etler pisince uzerine tum kalan malzemeyi ekleyip patatesler yumusayana kadar pisirin. 
Beşamel sosu dokup kasar serperek firinlayabilirsinizde. Pilav ayran edliginde şık sunumu olan lezzetli bi yemek. 
Afiyet olsun ;)

Pazartesi, Aralık 02, 2013

Bal Kabağı Tatlısı

Luleburgaza tasinali iki yil oldu. Buraya ozgu fasulye ile tanistiktan sonra yine burada ilk olarak gordugum balkabagini alip bi tatli yapmak istedim. 

Alip almamadaki kararsizligim balkabagina bakislarimdan cok belli olmus olacakki satici endisemi hemen bertaraf etti 'abla oburuynen aynidir tadi, hem bunun servisi çok şık' dedi. Bende 'e aliiim bari ' dedim aldim. Hakkaten lezzet ayni. Gorsel gercekten hoş oldu.
 


Tarife gecersek yanariz zira ben göz karari yaptim.
 
İlkin kabagi iyice yikayip henuz kabukluyken dilimledim. Dilimleri patates soyacagi yardimi ile soyup sirayla tencereye dizdim.
 
Oyle uzerini kapatacak kadar cok sekerde koymadim. O zaman sekerden kabagin tadini hic alamiyorum. Hep boyle guzel halkalar cikmadi tabi alt kisimda cekirdekleri vardi. Onlarda halka seklinde oldu.
 
Şekeri koyarken şoyle dusunun bir dilime ne kadar seker koysam bunu sekerlendirmeye yetecektir. O sekil her yuvarlaga doktum.
 

Halkalari dizip onlarada yetecek kadar seker serpebilirsiniz. Ben alttakilerin sekerinin yeterli olacagini dusundugumden ekleme yapmadim.
 
Sonuç lezzetli oldu :)