Perşembe, Mart 20, 2008

Porselen Demlik Çay Saati 19 -Yumuşak Kolay Poğaça-


Ev sahibeliğini Yemek Güncesi'nin yaptığı 19. PDÇS etkinliği için hazırladığım tarif, sabah gazetesinin sofra ekinden, Ayşe Tüter'in bir tarifi. Ancak tarif resme uymadığından hatta malzeme listesinde bir eksik olduğundan ( ki poğaçanın olmaza olmazlarından kabartma tozu yazılmamıştı ) bende adını değiştirdim. Tarifin asıl adı 'mekik böreği' ancak resimdeki şekil poğaça idi. Ben hem tarifteki yapılan şekli yazacağım hem kendi yaptığımı. Malzemede su kullanması benim ilgimi celbettiğinden yapacaklarım arasına aldığım tariflerdendir bu, deneyin derim evde malzeme olmadığı bir günde, poğaça kriziniz tuttuğunda...



Yumuşak Kolay Poğaça

Hamur Malzeme:
4 Su bardağı Un ( yeterli olmadı biraz daha ekledim ),
Yarım tatlı kaşığı tuz,
Yarım tatlı kaşığı limon suyu,
1 Su bardağı su,
2 Yemek kaşığı yoğurt ( su ve yoğurt yerine 1,5 bardak ayranda olur )
1 Çorba kaşığı sıvı yağ,
200 gr Tereyağ ( veya margarin )
1 Paket kabartma tozu

İç Malzeme:
Beyaz peynir,
1 yumurta akı,

Üzeri için:
1 Yumurta sarısı,
Çörekotu...

Yapılışı:
Hamur malzemelerini yoğurma kabına alıp set olmayan ve ele yapışmayan bir hamur yoğuralım. Yoğurabildiğimiz kadar yoğurup üzerine bir kapak örtelim ve 15 dakika dinlendirelim.

Hamur dinlenirken iç malzemeyi hazırlayalım. Bir yumurtayı kırıp sarısını üzeri için ayıralım. Beyazını peynirle birlikte ezelim.
Dinlenince hamurdan cevizden iri parçalar koparıp avuç içinde açalım. Ortasına iç harcımız olan peynirden koyalım ve poğaça şekli verip yağlanmış tepsiye dizelim.

Asıl tarifteki şekil şöyle anlatılmıştı ( parantes içindeki yazılar bana ait ); hamur dinlenince merdane ile 3 cm kalınlığında açarak 10 cm eninde kare şekiller kesin. Her kare üzerine peynir koyup kenarlarının yapışması için yumurta sürün ( peynirli içe koyduğumuz yumurta beyazından bi miktar alarak bu kısımda kullanabilirsizin ) Çapraz karşılıklı iki köşeyi hafifçe üstüste gelecek şekilde katlayın. açıkta kalan uçları üsttarafa kıvırıp böreği ters çevirin. Yağlanmış tepsiye dizin....

Hasılı önceden ısıttığımız fırında 200 ( asıl tarif 180 ) derecede çok kızarmayacak şekilde pişirelim. Fırından alınca bir başka tepsi ile poğaçalarımızı örtelim ılınana kadar. Sonra açalıp ki ıslanmasın poğaçalarımız buharın oluşturdu su damlacıkları ile...

Afiyet olsun efenim :)

2 yorum:

yemek güncesi dedi ki...

selamm mmmm poğaçalar enfes görünüyorr ellerine sağlık arkadaşımm miss gibi olmuşşş tarifini yayınladım davetimi kabul edip katıldığın için çokk teşekkürlerr güzel günlerr

sevil dedi ki...

en guzel pasta yarışmamızda sizide aramızda görmekten mutluluk duyucam sevgiyle kalın sevil http://birdemliksohbet.blogspot.com