Salı, Şubat 20, 2007

Aşure

Ben kiiiiiim aşure yapmak kiim derdim önceden. Tenceremi küçük seçmem dışında hiç bir sorun çıkmadı. Desenize sorun olarak o yeterde artar bile :)


Aşure ayını ucundan bile yakalayamadım ama en azından yolcu ettim. Pazar günü son günüydü. Daha fazla geç kalmiim dedim şimdilik yanlızca resim unutmaz, ölmez sağ kalırsam tarifide gelecek yarına inşallah :)






İşte malzemeler :

1,5 Su bardağı AŞURELİK BUĞDAY,
1 Çay bardağı PİRİNÇ,
3 Su bardağı SÜT,
30 Su bardağı SU,
3 Su bardağı ŞEKER,
50 gr KURU PASULYE
50 gr NOHUT,
100 gr CEVİZ İÇİ,
100 gr KURU ÜZÜM,
100 gr KURU İNCİR,
100 gr KURU KAYISI,
100 gr BADEM -haşlanmış kabuğu soylmuş- ( ben kullanmadım )
50 gr KUŞ ÜZÜMÜ,
BİRAZ DÖVÜLMÜŞ CEVİZ VE TARÇIN...

Yapımı:
Buğday, nohut ve kuru fasulyeyi yıkayıp geceden suya koyun ( aynı günün sabahındada olur eğer akşam yapacaksanız, hatta 2-3 saat öncesinden bile olur).

Ertesi gün ( aynı gün koyduysanız akşam 2-3 saat önce koyduysanız 2-3 saat sonra ) suya koyduğumuz malzemelerin sularını süzüp nohut ve fasulyeyi ( aynı tencerede de olur ) haşlayın.

Aşure yapacağınız tencereye ise 30 bardak su ile beraber aşurelik buğdayı koyun.Orta ateşte buğdaylar yumuşayıncaya kadar -ara ara karıştırarak- kaynatın.

Daha sonra şeker ve sütü ekleyin. Şeker tamamen eridikten sonra bi taşım daha kaynatın. Koyulaşmaya başlayınca haşlanmış nohut ve kuru fasulyeyi süzüp ekleyin.

Yine bi taşım kaynasın ve küçük küpler halınde doğranmış kuru incir ve kayısı ekle, hemen ardından kuru üzüm, kuş üzümü ve bademleride ekle ( evde olmadığından ben badem eklemedim ). 3-4 taşım daha kaynadıktan sonra ocaktan al içine iri dövülmüş ceviz içi ekle ve kaselere bölüp ılık yada soğuk serviz sayın.

Üzerini süslemek için ben nar, ceviz, tarçın ve kuş üzümü kullandım ( ek olarak kardeş esin çikolata çubukları ekmek istedi, fenada olmadı yani ). Siz dilediğiniz şekilde süsleyebilirsiniz. AFİYET OLSUN. 23.02.2007 de tarif eklendi


Hem illada aşure aşure ayında yenecek die bi kaidemi var. Valla ben ne zaman olsa yerim. Şu recimli halimle bile yedim. Ne kadar yediğimi yazmiim benimde acık canım sıkıldı ona, çok yedim yaa. Bi onu kaçırdım fazlaya, haftada bir gün tatlı yeme hakkımı diğer haftayla beraber kullanmış oldum. Haftaya dayanabilirsem evde halen var kendilerinden...

Çarşamba, Şubat 07, 2007

Rulo Kolay Börek

Diyete başlamadan 1-2 hafta önce yaptığım bi kaç yemek tarifi vardı. Zaten onların yüzünden böyle birden bire 71 oldum.Neyse onları resimledim fakat yayınlamak kısmet olmadı hemen. Bu güne nasip oldu ama bide bana sorun. Diyetle bütünleşmiş halimi bi görseniz acırsınız. Ama yılmiicam, şimdiden 1 kilo 750 gr verdim bile. Şimdi bu resimleri görünce azıcık gözlerim karardı ama olmaaaz bi süre yok, yemiiiiicem...



Allahım bu ne zor imtahan...


Gelelim kolay yapımlı börekimize.

Malzemeler:

3 Yufka
1 yumurta
Yarım çay bardağı sıvı yağ
1 Su bardağından 2 parmak eksikçe süt
Ve isteğe göre iç malzemesi...

Yapımı:

Yufkayı tezgah üzerine açalım.



Daha önceden hazırladığımız çırpılmış süt,yağ ve yumurta ( benim klasik metod malzemem ana maddem börek eşittir bu karışım :) olsuun ) karışımını göz kararı 3'e bölün. Hani yufakalar 3 tane ya o bakımdan. Üçte birinini döküverin yufkanın üzerine ve fırça yardımıyla heryerine erişecek şekilde yayın...



Yufkaya bir diğer malzeme olan maydonozlu peyniri ( kıymalıda olur patateslide oluur patlıcanlıda oluuur.Canınız neli isterse...) serpin.



2 kenarından 4 parmak kadar içeri katlayıp diğer kenardan rulo yapmaya başlayın...



Rulolarımızı yağladığımız yada yağlı kağıt serdiğimiz tepsimize yerleştirelim. Benim tepsim küçük olduğundan ben ruloyu ortadan 2'ye kestim öyle yerleştirdim. ve üzerinede yumurtalı malzemeden sürüp benim mini fırına göre 200 derece de, ama ben yavaş yavaş pişsin, çıtır çıtır olsun diye 180 derece de pişirdim.