Salı, Eylül 25, 2007

İncir Ve Şeftali Reçelleri


Dolabımda acilen tüketilmezse çürüyecek olan şeftalileri ( böyle çoğul yazdım ama 2 şeftali vardı ) aldım elmime 'sizin çürümenize izin vermeyeceğim' diyerekten bir iftar vakti koyuldum reçel yapmaya. Tarifi bir önceki gün nette araştırarak buldum. Lezize şeftali reçelinin yanı sıra başka reçel tarifleride vermiş bakmanızı öneririm. Sadece reçelleri değil sürekli takipçisi olarak bütün tariflerini öneririm...



Hasılı başladım reçeli yapmaya.Malzemeleri kendimce 2 şeftaliye göre ayarladım, asıl tarif için TıKLaYıN...

ŞEFTALİ REÇELİ

Malzeme:
2 Şeftali,
1,5 Su bardağı şeker,
Yarım su bardağı su,
Bir kaç damla limon suyu...

Yapılışı :
Şeftalileri soydum ve ikiye bölerek su dolu kabın içine attım. Ayrı bi tencerede şekeri ve suyu koyup biraz kaynattım. Su içindeki şeftalileri aldım ve küp küp doğradıktan sonra kaynayan şuruba attım.Bi süre daha kaynadıktan sonra içine bir kaç damla limon damlatıp ocaktan aldım. kıvamını yakalamak önemli ben kaçırmışım bi damla reçelin kıvamını. Az pişirmesi dahamı zor ne? Neyse iki kaşık su koyup başında bekledim ama yakaladım bu sefer. Bi keresinde halamdan duymuştum, reçeli bilerek kaçırıp sonra su eklediğini söylemişti daha karamelize bi tadı oluyormuş. Sanırım doğru, tecrube edindim incir reçelinede öyle yaptım.Tek kızdığım şey şu köpükler, gider sandım soğuyunca gitmediler.Siz tam soğumadan bir kaşık yardımıyla alın o köpükleri. İncir reçelinde ben öyle yaptım daha güzel göründü...



Genelde incirin olgun olmayanından reçel yaparlar ama ben tam tersini uyguladım. Bir zamanlar halam Hasibe sultan olgun incirden yapmıştı. Ben ilk ve sonkez onun reçelini yedim ve muhteşemdi.Tadı damağımda kalmıştı. Şimdide kendim denenmeye karar verdim. Annemlerin beykozdaki bahçelerinden toplayıp getirdiği incirler bu reçel için muhteşem olacaktı.Ancak incirlerin büyük bi kısmını yemişim kalanlarda o kadar az ki, aralarından sertçe olanlarını seçtim ve bi gece önceden soyup şekere koydum. İncirleri seçince sayı bi okadar daha düştü tabi, ama 2 şeftaliden reçel yapan 6 incirden de yapar dimi? Tarif yine netten. Banu Atabay'ın Mütevazı Lezzetler® adlı yemek tarifleri sitesinden alınmıştır. Asıl tarif DepresiF adlı üyenin tarifidir, ben sadece ölçüyü azalttım. TıKLaYıN...

Malzeme :
6-7 Olgun incir, ( bir gece önceden soyulmuş ve şekere koyulmuş )
1 Su bardağı şeker,
Yarım su bardağı su,
Bir kaç damla limon suyu...

Yapılışı :
Geceden 1 su bardağı şekere banılmış inciri mini tenceremize yada o yoksa dev cezvemize alalım. Kaynamaya başlayınca bekleyelim kıvamı kaçsın. Kaçınca 2 kaşık su ve limonu ekleyip bi taşım daha kaynatalım. Artık ocaktan alıp sahurda tadına bakmak için soğumaya bırakalım. Sonra sahurda öten telefon alarmlarını kapatalım, kalkamayalım sabahta 'vah ben reçelin tadına bakacaktım' diyerekten işe gelelim. Siz tarifin bu kısmını uygulamayın :)

Afiyet olsun...

Not: Kadil simidi tarifi eklenmiştir...

Cuma, Eylül 21, 2007

Kandil Simidi


Geçen kandil Ayşe Sena ve Fatma Zehra ( eşimin yeğenleri ) ile beraber yaptık bu simitleri. Ben hamuru yoğurdum onlar şekil verdiler. Simit şekilleri bana ait, kalp-çiçek-böcek şelilleride onlara, simiti yapamadılarda :)



Tarifini en kısa zamanda ( önümüzdeki kandile yetişse bari dediniz dimiiiii? ) yazacağım, evde kaldıda tarif :(

25-09-2007 Tarifi getirdim...

Malzeme :
1 Su bardağı süt,
1 Su bardağı sıvı yağ,
Yarım paket margarin ( yada o miktarda tereyağ )
1 Tatlı kaşığı toz şeker,
1 yumurta sarısı ( akını üzeri için kullanacağız )
1,5 Tatlı kaşığı mahlep,
1 Paker kabartma tozu,
1 Çimdik tuz,
Aldığı kadar un,
Susam

Yapılışı :
Un, susam ve yumurta akı hariç diğer malzemeleri bir kapta birleştirip kulak memesi yumuşaklığında bir hamur haline getirin. Hamurdan parçalar kopararak simit şeklini verin. Dileyen bizim çocuklar gibi kurabiye kalıplarıylada şekil verebilir. Önce yumurta akına sonra susama batırılıp yağlı kağıt serili ( bayılıyorum bu yağlı kağıda, tepsi yıkamayı hiç sevmem de ) tepsiye simitleri dizin. 180 derecede önceden ısıtılmış fırında, aşırı kızartmadan pişirin. Ilıkça servis yapın... Afiyet olsun...