Çarşamba, Temmuz 23, 2008

Kolay Pasta




Dün işten çıktıktan sonra 4 vasıta değişerek fotoğraf makinemi alıp eve gittim. Artık eridiğimi hissettim eve vardığımda. Öylece koltuğa uzandım, sıcaktan çok yorulmuşum ve oracıkta uyuya kalmışım. Bi kapı zili ile saat 09:30 gibi uyandım Aaaa Esiiin gelmiiş...
Geleceğini bilmiyordum süpriz oldu. Beraber mutfağa girdik hemen, açtık ikimizde hatta üçümüz diyeyim eşimde var ( esin onunla beraber geldi ).
Bi yandan yemek hazırladık diğer yandan da Esin'in canının istemesi hasebi ile tetiklendiğimiz pastanın kendimizce pandispanyasını yaptık...
Pandispanya pişerken biz yemek yedik. Yemekten hemen sonra pudingi pişirirelim dedik. Tok karna acık geri adım atar gibi olduk ama yolu yarılamıştık bikere bitirmelilydik pastayı. Esin'e azim geldi ve o pudingi pişirdi. Bende pandispanyayı ortadan 2 ye ayırdım düzgünce....
Bu aşamada malzeme ve yapılışı yazsam iyi olacak...



KOLAY PASTA

Malzemeler:
Pandispanya için:
4 yumurta,
yarım su bardağı sıvı yağ
1,5 su bardağı süt,
2 su bardağından bir parmak eksikçe şeker,
1'er paket kabartma tozu ve vanilya,
3 su bardağı un...
Ayrıca kakaolu fındık aromalı puding ve puding için yeteri kadar süt.

Yapılışı:
Önce bi not yazmak istiyorum: Pandispanya şekerli ama pasta aşırı şekerli olmuyor. Bu pandispanya tarifi benim kolay kek tarifimin aynısı sayılır. Sadece 1 yumurta fazla ve 1 paket kapartma tozu eksik. Yapan ve tadanlar çok aşırı şekerli olmayacağını anlayacaklardır...
Tarife geçelim...
Yumurta, sıvıyağ, süt ve şekeri derin bir kapta şeker eriyinceye kadar çırptık. Ardından unu yavaşça eleyerek ekledik. Sıvı olmayacak ( ben keki azıcık sıvı yapıyorum normalde. Bu pandispanya olduğundan biraz katı yaptık ) aşırı katı da olmayacak. İyice çırptıktan sonra kabartma tozu ve vanilyayı da ekledik onuda iyice çırptık. Bir püf noktası yeri gelmişken yazayım, özellikle mikser kullananlar asla aşırı çırpmayın, kekiniz az kabarır hatta belkide kabarmaz, yaaaa...
22 cm yağlanıp un serpilmiş kalıba döktüm ancak kekin ( pandispanya ) çok kalın olmasını istemediğimizden birazını başka bir kalıpta ( muffin yaptık :) yaa ) pişirdik. Pandispanyayı 150 derecede ( ben mini fırın kullandığımdan 150 kafi geliyor ) pişirdik. Bir püf noktası daha fırına ısıtmadan sürüp ilk 20 dakika kapağını asla açmayın...
Hasılı kek pişip soğuyunca kalıptan çıkarıp ikiye böldük. Arasına kek pişerkene pişirdiğimiz ve soğuttuğumuz pudingin yarısını döktük. İsteğe bağlı ceviz, fındık, muz gibi malzemelerden ekleyebilirsiniz, biz ceviz bulduk onu ekledik ama fındık daha güzel olabilirdi ( ama kim kıracak ). Pudingden sonra pandispanyanın üst parçasını koyduk. Üzerine kalan pudingi döküp Havva'nın söz şekerleri, çikolata rendesi ve toz fıstık ile süsledik. Süsleme işlemini yapmayıp bir gece bekletirseniz çok daha mükemmel bir sonuç elde edersiniz. Biz hemen yemek istediğimizden bir gecede pişirdik süsledik yediiiiik...
Bu tarif için kuzen merry ( Meryem )'in yaptığı ve Esin'in de yemek nasip olduğu, kıskancından ilk fırsatta bana gelip yaptırttığı pastadan esinlendik. Tok karnımıza bi güzzzeeeel yedik...

Perşembe, Temmuz 17, 2008

Etsuşi ( Sushi )


Bilmem varmı ama ben yaptım oldu...



ETSUŞİ ( SUSHİ )

Malzeme:
Dondurucudan çıkarttığımız donmuş löp et,
Sade yada dilediğiniz gibi pilav ( ben fıstıklı yaptım )

Yapılışı:
Löp etten ( çözülmeden kesilecek gibi olunca ) ince ince dilimler kesin. Tavada az zeytinyağı ile kendi suyunu verip çekene kadar kıpkısık ateşte pişirin. Henüz sıcakken uc kısmına pilav yerleştirerek sarın. Kürdanla sağlamlaştırın. Küçük bir rulo halini alacak, servisten önce soğuksa bütün şeklinde tavada ısıtın, servis yeperkende keserek serviz edin. Afiyet Olsun :)