Pazartesi, Mart 30, 2009

Haşhaşlı Çekirdekli Ekmek


EKMEK YE#

43.'sü düzenlenen etkinliğin konusu ekmek olunca dayanamadım. Aklıma ilk gelen çekirdekli ekmek oldu. Şöyle biraz poğaçamsı olsun istedim.Bunun için azcık yağ oranını yükselttim ve süt ekledim.

Etkinliğin ev sahibi olan Binbir Çeşni arkadaşımıza başarıllar :)

Ölçüler ve tarif aynen şöyle;



Haşhaşlı Çekirdekli Ekmek

Malzeme :
250 gr un
25 gr çekirdek ( istediğiniz ölçüde olur )
1 su bardağı ılık süt
Yarım çay bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı haşhaş
1 tatlı kaşığı instant maya ( hani suya konmadan una karıştırılandan ),


Yapılışı:
Unu yoğurma kabının içine eledim. Diğer malzemeleride ılık süt hariç ekledim ( allta 1. resim ) kaşık yardımı ile karıştırdım ve yavaşça sütüde ekleyerek yoğurdum ( 2. resim ). Mayalanması için sıcak bi ortamda yarım saat beklettim...



Mayalanıp mayalanmadığını kontrol amacı ile parmağımı tam göbekten bastırdım çektim eğer olduğu gibi kalırsa mayalanmış, toparlanmaya çalışırsa mayalanmamış demektir. Bu denemeden sonra elimle aşırı olmamak kaydı ile kalıbıma göre uzunca şekil vererek yoğrudum ve hiçbişey sürmedihim ve harika sonuçlar aldığım kalıbıma yerleştirdim...



Kalıptada 2 katı olana kadar bekledim mayalanmasını ve pişirdim 180 derecede...



Pişince kalıpta biraz dinlendirip çıkardım dilimleyerek hemen bi tadına baktım. Mmmmm nefffis. Pazar sabahı güüya kahvaltıda yemek üzere cumartesiden yaptım ama evde kahvaltı kısmet olmadı sonrada onu kızartıp tereyağı ile yeme fırsatını bulamadan ekmeğim havada kapışıldı :)




5 yorum:

Esra'nın Mutfağı dedi ki...

miss olmuş misss...ellerine sağlık. şu yukardaki çikolatalardan bi tane aldım:)

Rengarenk dantel dedi ki...

aa al tabii tüm tabak senin olsun ben hergün dolduruyorum o tabağı bi çukulata sever olarak :)

Limonlu Kek dedi ki...

Merhaba, rengarenk kişiliğinle rengarenk bir yorum katmışsın yorumlarıma teşekkürler. Bu arada "kahve nasıl yapılır öğretir misin?" diyorsun, estafurullah bizim de öyle çok bildiğimizden değil de, yaptığım şekli anlatayım kısaca; her bir fincan kahve için, 1 tatlı kaşığı kahve+dolu dolu olmayacak şekilde 1 tatlı kaşığı toz şeker (orta şekerli için)+1 fincan su cezveye konur. Ocağın altını açmadan kaşıkla eze eze kahve iyice ıslanana dek karıştırılır. Kaşık içerisinden çıkarılır, ocağın en küçük gözünde kaynayana dek pişirilir. Öncelikle köpükleri fincanlara paylaştırılır, geriye kalan suyu köpüğü gitmeyecek şekilde azar azar fincana eklenir, sonra çikolata eşliğinde güzelce höpürdetilerek içilir. Hele elektikli cezve de çok daha kolay, bol köpüklü ve kısa sürede yapabilirsin, bence hiç tereddüt etme, keramet makinada. Sevgilerimi gönderiyorum...

Esra (Acemi Şef- Dikiş Keyfi) dedi ki...

Nazlicigim ne guzel bir ekmek olmus bu boyle ellerine saglik tatlim.

Adsız dedi ki...

Böyle nefis bir ekmek havada kapisilmazmi hic...
Harika görünüyor, ellerine saglik. Sevgilerimle.