Pazartesi, Mart 30, 2009

Haşhaşlı Çekirdekli Ekmek


EKMEK YE#

43.'sü düzenlenen etkinliğin konusu ekmek olunca dayanamadım. Aklıma ilk gelen çekirdekli ekmek oldu. Şöyle biraz poğaçamsı olsun istedim.Bunun için azcık yağ oranını yükselttim ve süt ekledim.

Etkinliğin ev sahibi olan Binbir Çeşni arkadaşımıza başarıllar :)

Ölçüler ve tarif aynen şöyle;



Haşhaşlı Çekirdekli Ekmek

Malzeme :
250 gr un
25 gr çekirdek ( istediğiniz ölçüde olur )
1 su bardağı ılık süt
Yarım çay bardağı zeytin yağı
1 tatlı kaşığı şeker
1 çay kaşığı tuz
1 yemek kaşığı haşhaş
1 tatlı kaşığı instant maya ( hani suya konmadan una karıştırılandan ),


Yapılışı:
Unu yoğurma kabının içine eledim. Diğer malzemeleride ılık süt hariç ekledim ( allta 1. resim ) kaşık yardımı ile karıştırdım ve yavaşça sütüde ekleyerek yoğurdum ( 2. resim ). Mayalanması için sıcak bi ortamda yarım saat beklettim...



Mayalanıp mayalanmadığını kontrol amacı ile parmağımı tam göbekten bastırdım çektim eğer olduğu gibi kalırsa mayalanmış, toparlanmaya çalışırsa mayalanmamış demektir. Bu denemeden sonra elimle aşırı olmamak kaydı ile kalıbıma göre uzunca şekil vererek yoğrudum ve hiçbişey sürmedihim ve harika sonuçlar aldığım kalıbıma yerleştirdim...



Kalıptada 2 katı olana kadar bekledim mayalanmasını ve pişirdim 180 derecede...



Pişince kalıpta biraz dinlendirip çıkardım dilimleyerek hemen bi tadına baktım. Mmmmm nefffis. Pazar sabahı güüya kahvaltıda yemek üzere cumartesiden yaptım ama evde kahvaltı kısmet olmadı sonrada onu kızartıp tereyağı ile yeme fırsatını bulamadan ekmeğim havada kapışıldı :)




Çarşamba, Mart 25, 2009

Poğaça Hamurundan Mini Lahmacun


Mayalı hamurdan daha güzel olur ancak ben bi değişiklik olsun diye böyle bir deneme yaptım ve güzel oldu. Kıtır kıtır sevene nar gibi kızartın yumuşak sevene az kızartın...



Poğaça Hamurundan Mini Lahmacun


Poğaça hamuru için:
1 sb yoğurt
1 sb sıvı yağ
1 yumurta
1 yemek kaşığı sirke
1 paket kabartma tozu...
1 çay kaşığı tuz
Aldığı kadar un...

Lahmacun harcı için:
200 gr kıyma,
1 soğan ( rende )
1 domates ( mevsimindeyse )
1 yemek kaşığı domates ve biber salçası ( ben domates ve biber salçasını eşit oranda karıştırıp kullanırım )
1 yemek kaşığı zeytin yağı
2 yemek kaşığı su ( fazlada gerekebilir yoğurunca sulu bi kıvam olmalı ıslatarak yoğurun..)
Baharat ( isteğe bağlı ancaak kara ve kırmızı biber olmalı )
2 diş sarımsak ( rende )
1 çay kaşığı tuz

Hazırlanışı:
Poğaça hamurunun malzemelerinin sıvılarını bir kaba alıp çırpın. Unu yavaş yavaş ilave ederken bi yandan da hamuru yoğurun. Kabartma tozu ve tuzu da ekleyin. Hamuru kulak memesi kıvamına getirin.
Lahmacun içinide ayrı bir kasede yoğurun. Sulu bir hamur yapın.
Hamurdan istediğiniz büyüklükte parçalar koparıp elle biraz açın. Üzerine lahmacun içinden koyup parmak uçlarıyla bastırarak açın biraz daha( tezgah üzerinde ) . İstenilen büyüklüğe gelince tepsiye dizin ve 200 derecede önceden ısınmış fırında pişirin. Çıkınca üstüste alıp üzerlerne kağıthavlu ve temiz bir bez kapatın...
Ilık tüketin :) afiyet olsun...,