Pazartesi, Kasım 24, 2008

Üç Renkli Ekmek


Dün mayalı hamur yoğurup dondurucuya pizzalar hazırlayıp koydum. hamurun kalan kısmınıda ekmek yapmaya karar verdim, şööööyle üç renklisinden...
Çok uzun zaman önce Pastanbul'da görüp yapmaya karar vermiştim.



Tarifsel açıdan olamasada görsel açıdan kaynağım oldu. Artan hamuru 3'e böldüm. İstediğim oranda birine salça birine zeytin ezmesi ( kendim eziverdim o anda ) kattım. Birini de aslında yeşil olması için ıspanak püresi ekleyecektim ama hamura tekrar un falan eklemem gerekecekti. Oran diğerlerine göre çoğalmasın hem bide gece vakti ıspanak yıka ( 2 yapraktan noolcaktı ama işte tembel adam işi ) o kadarcık şey için rondoyu kirlet hem pişirsem mi çiğmi katsam derken vazgeçip bu üçlüyü hazırladım.



Orjinal tarifte bir gün nasip olur inşallah....

Salı, Kasım 18, 2008

Börek Açabilirmişim, Burma Yapabilirmişim


Tarif yok maalesef, annemin gözkararı klasik börek hamuru tarifi. Yayımlamadaki amacım yapabilirmişim onu tarihe kazımak :P



Madem tarif yok benim gibi becerisinin olmadığını sananlara bir ipucu....
Bezeleri çifter açın. Hamurdan 2 eşit parça koparın -orta boy 2 ceviz kadar- ( tepsinize göre ayarlayın ) bu 2 parçayı nişastalayarak, önce tek tek merdane ile tabak büyüklüğünde açın. İstenilen büyüklüğe gelince oklava ile çok bastırmadan arada bir arasını nişastalayarak açın. nişastayı çok abartmayın hamur kesilir, azda koymayın yapışır, ihtiyacına göre ekleyin.. Ay çok sevineceksiniz yapabildiğinize..



Rizeye ilk gittiğimiz gündü annem hasta hali ile kalkıp eşim seviyo diye 'börek açalım' dedi. Bende seviyom ama beni hiç demedi bile...

Bende kendime artan hamurdan burma yaptım şerbet koymadan yenen cinsten.



İçine fındık ve şeker serpip oklava yardımı ile büzdüm oklavadan çıkarıp dilimledim ve tepsiye dizdim. Kuzine sobamızda pişirdik bi güzel yedim...